Ο Κώστας Δουζίνας στο Πρώτο Πρόγραμμα για την κοινωνική δικαιοσύνη

Μπορεί να μη ξέρουμε με σιγουριά τι σημαίνει μια δίκαιη κοινωνία, όλοι και όλες όμως γνωρίζουμε τι σημαίνει αδικία και κοινωνική ανισότητα. H πανδημία μας θύμισε με τον πιο βίαιο και κυνικό τρόπο την πραγματικότητα της αδικίας και των κοινωνικών ανισότητων, μια συνθήκη που η Αριστερά γνωρίζει καλά και αντιμάχεται προγραμματικά: ότι οι ανισότητες σκοτώνουν.
Τα δικαίωματα στη ζωή, την πρόσβαση στη δωρέαν υγεία και παιδεία, στην εργασία με όρους αξιοπρέπειας και τις ευκαιρίες για όλους και όλες (ειδικά τους νέους και τις νέες) είναι καθολικά, αλλά καθόλου δεδομένα. Η διασφάλιση τους είναι ένας διαρκής αγώνας πολιτικής και κοινωνικής σύγκρουσης και διεκδηκήσεων.
– Η επόμενη μέρα της πανδημίας απαιτεί ένα αριστερό προγράμμα κοινωνικής αλλαγής και παραγωγικής ανασυγκρότησης βασισμένης στις αξίες που ανέδειξε η πανδημία: δημόσια αγαθά, κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, προστασία του πλανήτη. Χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα αναδείξει την αξία των δημόσιων αγαθών και θα διαμορφωθεί μέσα από μεγάλο κοινωνικό διάλογο. Η κοινωνία πρέπει να είναι παρούσα με τον δικό της λόγο στη διαμόρφωση της επόμενης μέρας
Από τη συνέντευξη μου στο Πρώτο Πρόγραμμα – ΕΡΤ με την Μαρία Κονταξή.