Επίσκεψη του Προέδρου της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων στα Σκόπια

Τη δημιουργία Ομάδας Φιλίας μεταξύ των κοινοβουλίων της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας για την τόνωση των σχέσεων των δύο λαών και για τη βαθύτερη αξιοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, πρότεινε ο Πρόεδρος της Eπιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του ελληνικού κοινοβουλίου, βουλευτής Κώστας Δουζίνας, κατά την επίσκεψή του στην πόλη των Σκοπίων. «Σε μια περίοδο που η Ευρώπη αλλάζει λόγω των πληθυσμιακών μετακινήσεων, των οικονομικών κρίσεων αλλά και του Brexit, η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να δημιουργήσει ένα πρότυπο συνεργασίας για όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο βουλευτής, σε συνάντηση που είχε με βουλευτές απ’ όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας. Εξέφρασε δε την ελπίδα να αρχίσουν σύντομα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γειτονικής χώρας με την Ε.Ε. εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.

Συζητώντας με τον κ. Artan Grubi (DUI), Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, καθώς και με τους κ.κ. Juliana Nikolova (LDP) και Sasho Vasilevkski (μέλος ανεξάρτητης ομάδας βουλευτών), ο Κ. Δουζίνας ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί μια νέα περίοδο συνεργασίας των δύο χωρών, με κοινή οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη, ενώ εγγυάται τη σταθερότητα σε μια περιοχή αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων. Ο κ. Grubi από την πλευρά του τόνισε πως η Συμφωνία των Πρεσπών φέρνει τη νοτιοανατολική Ευρώπη στο προσκήνιο και εδραιώνει τη συνεργασία με βάση τις αρχές της δημοκρατίας και τις κοινές αξίες που μοιράζονται η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Επίσης αναφέρθηκε στη σειρά μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιούνται στη γειτονική χώρα αποβλέποντας στην έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας. Από την πλευρά της η κ. Nikolova επισήμανε την ανάγκη να μεταφερθεί το θετικό πνεύμα της Συμφωνίας στο οικονομικό επίπεδο και ενόσω θα εξαλείφονται οι προκαταλήψεις της μίας χώρας για την άλλη να επικρατήσουν δεσμοί φιλίας και συνεργασίας. Ο κ. Vasilevksi σχολίασε τον αντίκτυπο που έχει η Συμφωνία των Πρεσπών στους πολίτες της γειτονικής χώρας, τονίζοντας πως η καθυστέρηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μπορεί να πυροδοτήσει την απογοήτευση αλλά και την άνοδο του εθνικισμού.

Σε επόμενη συνάντηση, ο βουλευτής Hari Lokvenec (SDSM), Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας, επισήμανε τις δυσκολίες της πορείας προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και εξέφρασε την ανάγκη η Ελλάδα να συνδράμει κατά το δυνατόν στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τόνισε ακόμη τη σημασία της ανταλλαγής επισκέψεων μεταξύ των εκπροσώπων των δύο λαών, της τόνωσης των επενδύσεων και την προοπτική της στενότερης συνεργασίας στο προσφυγικό ζήτημα. Απαντώντας ο Κ. Δουζίνας εξέφρασε την άποψη ότι η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας και επιχειρηματικών φορέων θα δημιουργήσει τους όρους για απτά αποτελέσματα στις διμερείς σχέσεις μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τόνισε δε την πάγια θέση του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί ένα παράθυρο ευκαιρίας, ένα μομέντουμ, για όλα τα διμερή ζητήματα που μένουν να επιλυθούν στην ευρύτερη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων και για την καθιέρωση ενός νέου προτύπου συνεργασίας αμοιβαίου σεβασμού και εξάλειψης του εθνικισμού.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Δουζίνα στα Σκόπια περιλάμβανε, επίσης, διάλεξη στο Πανεπιστήμιο FON για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συζήτηση με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας και του ιδρύματος FES για την καθιέρωση διμερών συνεργασιών στο πεδίο των νομικών και πολιτικών επιστημών και επίσης συνάντηση με ελληνικούς επιχειρηματικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Μακεδονία.