Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στη διακοινοβουλευτική διάσκεψη για την κοινή εξωτερική πολιτική, την πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Ε.Ε.

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, αποτελούμενη από τον Πρόεδρό της κ. Κωνσταντίνο Δουζίνα και τα μέλη της κ.κ. Νικόλαο Τόσκα και Ιωάννη Κεφαλογιάννη, συμμετείχε στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), οι εργασίες της οποίας διεξήχθησαν στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, Βουκουρέστι, χώρα η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων για τρέχοντα θέματα που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της Ε.Ε., όπως η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., η μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO), η Ανατολική Εταιρική Σχέση, η στρατηγική σημασία του Ευξείνου Πόντου, καθώς και το μέλλον της ΚΕΠΠΑ από τη σκοπιά του BREXIT.

O κ. Δουζίνας, ως κύριος ομιλητής στην ενότητα για την προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων, ανέλυσε την ιδιαίτερη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία βασίζεται στο σεβασμό της ταυτότητας και της αξιοπρέπειας των δύο μερών, και προέτρεψε την Ε.Ε. να προωθήσει την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. Ο κ. Δουζίνας αναφέρθηκε επίσης στις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. και στην αδυναμία της εν θέματι διάσκεψης να τις αναγνωρίσει και να προτείνει λύσεις. Στην ίδια ενότητα παρενέβη ο κ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος αναρωτήθηκε αν ευθύνονται τα τοπικά συμφέροντα ή η έλλειψη καθορισμένης ημερομηνίας ένταξης  που λειτουργεί αρνητικά στην επίτευξη προόδου στην πορεία ένταξης της Αλβανίας και του Κοσόβου. Ο κ. Τόσκας επισήμανε την κρισιμότητα της απόφασης επέκτασης της ειδικής πλειοψηφίας στην ΚΕΠΠΑ και τόνισε ότι θα πρέπει να προηγηθεί εκτενής διάλογος με τα εθνικά κοινοβούλια.

Στο περιθώριο της διάσκεψης πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη άτυπη συνάντηση των εκπροσώπων κοινοβουλίων νοτίων χωρών της Ε.Ε., κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας που απασχολούν τον ευρωπαϊκό νότο. Όλοι οι συμμετέχοντες τόνισαν τη σημασία των προσεχών ευρωπαϊκών εκλογών και εξέφρασαν την ανησυχία τους για την άνοδο της ακροδεξιάς. Οι εκπρόσωποι των νοτίων χωρών αναφέρθηκαν στην ιδιαίτερη χρησιμότητα αυτού του φόρουμ ως προς την προώθηση των κοινών θέσεων των χωρών της Μεσογείου και εξέφρασαν τη δέσμευσή τους στην ενδυνάμωση αυτής της πρωτοβουλίας.