Συνέντευξη Κ. Δουζίνα εφ’ όλης της ύλης Στο Κόκκινο

Από την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή μου στον Θανάση Λαζαρίζη στην εκπομπή «Έρθεν η ώρα μας» στο πάντα φιλόξενο Στο Κόκκινο 105,5.

Για τη Μόρια
Η Μόρια και όλα αυτά τα camps αποτελούν ένα στίγμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Δεν είναι δυνατόν 13.000 ψυχές να είναι εγκλωβισμένοι χωρίς καμία προοπτική. Η αποτυχία του επιτελικού κράτους είναι ξεκάθαρη και εμφατική. Ο κίνδυνος του αφηγήματος της νέο-δεξιάς είναι ξεκάθαρος, σπέρνει τον φόβο και θερίζει ανθρωπιστικές θύελλες μεταφέροντας τη δημόσια συζήτηση προς τα δεξιά.

Για την περίοδο της πανδημίας
Ζούμε σε μια μεταβατική περίοδο. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε που θα πάμε. Θα δούμε εκρήξεις και αντιστάσεις, μπήκαμε σε μια εποχή όπου άλλαξαν απότομα ο τρόπος κοινωνικής αναπαραγωγής, τα κόμματα, οι συνθήκες εργασίες και αυτό οδηγεί σε μια σταδιακή μεταλλάξεων όλων των θεσμών. Ερωτήσεις τι σημαίνει πολιτική, δημοκρατία και Αριστερά σήμερα έρχονται στο επίκεντρο. Καλούμαστε να δώσουμε απαντήσεις με τρόπο μαχητικό αλλά και αναστοχαστικό, ατομικά και συλλογικά.

Για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Πριν την πανδημία, η ήττα δημιούργησε αφενός μια αγανάκτηση κι έναν θυμό, αφετέρου όμως πάθος και αποφασιστικότητα για αλλαγές. Για εμένα ο νέος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει στις ιστορικές του καταβολές από πλευράς συλλογικότητας, μια συμμαχία πολλών κατευθύνσεων, μιας πληθυντικής Αριστεράς και με εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες. Το θέμα δεν είναι μόνο η αλλαγή των προσώπων. Πρέπει να καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε εν μέσω μια πάλης ιδεών, αυτή η ασάφεια, η έλλειψη αγκυροβολίου εντός του οποίου θα μπορέσουμε να πούμε «εμείς αυτό είμαστε, αυτό είναι η Αριστερά, αυτό πρέπει να κάνουμε» και σιγά-σιγά να το εφαρμόσουμε. Γι’ αυτό πρέπει να βγούμε από το καβούκι μας και να ξεκινήσουμε τη συζήτηση, αλλά με αυτούς τους όρους. Ζούμε εντός μιας πολύ καλής ευκαιρίας για τις ιδέες της Αριστεράς που δεν πρέπει να χαθεί. Πρέπει να όλοι και όλες να βγούμε μπροστά.