Ο Κ. Δουζίνας μιλά για το όραμα μιας σύγχρονης Αριστεράς Στο Κόκκινο 105,5

❗❗ Η άτακτη και πρόσκαιρη «στροφή» των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων της Ευρώπης, ελέω πανδημικής κρίσης, στις αξίες και σε πολιτικές της Αριστεράς θόλωσε τα «πολιτικά νερά» και ίσως ίσως ξάφτιασε μερικούς. Το μετά την πανδημία «μενού» πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη επιστρέφει στη νεοφιλελεύθερη συνταγή της άγριας κανονικότητας του αποτυχημένου «business as usual».

👉 Υπάρχει το απαραίτητο υπόβαθρο για να προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές. Αλλά γι’ αυτό δεν αρκεί η απαραίτητη αντιπολιτευτική ρητορική, ούτε μόνο η επιβαλλόμενη απάντηση στα ανεπαρκή οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Η μάχη των ιδεών γύρω από το μέλλον θα προετοιμάσει τις λύσεις που θα υιοθετηθούν όταν φτάσει η στιγμή. Η αξιακή επανατοποθέτηση της κοινωνίας ανοίγει τη δυνατότητα μιας συνολικής κοινωνικής αναδιάρθρωσης.

💡 Πρέπει να φανταστούμε και να σχεδιάσουμε ένα νέο σύστημα βασισμένο στην κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, την ισότητα, ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, την προστασία του πλανήτη. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις αξίες αυτές, κάποιες από τις οποίες ψευδεπίγραφα υιοθέτησε η Δεξιά, να εμφανιστούν προσωρινά και μετά να ξεχαστούν. Χρειάζεται μια μεγάλη ιδεολογική συζήτηση που να συνδέει αξίες και θεσμούς με τον φυσικό τους χώρο.

📻 Από τη συνέντευξη μου στον Θανάση Λαζαρίδη Στο Κόκκινο 105,5.