Ο Κ. Δουζίνας για την επέτειο της νίκης επί του ναζισμού και της νίκης του Sin Fein (09-05-2022)

Για την επέτειο της νίκης επί του ναζισμού, με τις επίκαιρες προεκτάσεις της, αλλά και για την ιστορική νίκη του Sin Fein στη Βόρεια Ιρλανδία συζητήσαμε σήμερα Στο Κόκκινο 105,5 με την Ευγενία Λουπάκη και τον Χρυσόστομο Λουκά.

✊ Η μνήμη του αντιφασισμού παραμένει ακόμα πολύ νωπή στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο Πούτιν και η ουκρανική ηγεσία χρησιμοποιούν τη ρητορική του αντιφασισμού για να προσπαθήσουν να υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα, αυτό σημαίνει ότι αυτή η παρακαταθήκη δεν έχει τελειώσει παρά τις προσπάθειες ορισμένων στην Ευρώπη να τη διαγράψουνε. Πολύ σημαντικό που υπάρχει η ανάμνηση ότι τα μεγάλα δυτικά κράτη μαζί με τους σοβιετικούς κερδίσανε τον Χίτλερ. Αυτή η ανάμνηση της κοινής συμμετοχής σε αγώνες όπως ο αντιναζιστικός είναι πολύ σημαντική παρακαταθήκη.

🇬🇧 H νίκη-ανατροπή του Sin Fein στις εκλογές της Β. Ιρλανδίας ήταν ιστορική. Οι Άγγλοι φτιάξανε αυτό το μικρό κρατίδιο το 1921 ώστε οι Προτεστάντες εκεί, αυτοί δηλαδή που υποστηρίζουν την ένωση με τη Μ. Βρετανία, να παραμείνουν μόνιμα η πλειοψηφία, ενώ η καθολική ρεπουμπλικανική κοινότητα που θέλει ένωση με την Ιρλανδία, να παραμείνει μειονότητα. Η στημένη αυτή δημιουργία ανατράπηκε για πρώτη φορά, με μια καλή πλειοψηφία του Sin Fein και με υποχώρηση των Ενωτικών. Η δυνατότητα και πιθανότητα επανένωσης αυτού του νησιού δεν πρόκειται να συμβεί τα επόμενα λίγα χρόνια αλλά τα εκλογικά αποτελέσματα αυτά, τελειώνοντας την παράδοση, μας δίνουν μια αίσθηση τέλους, μια αίσθηση έναρξης της διαδικασίας επανένωσης της Ιρλανδίας, αυτού του νησιού με τον πλούσιο πολιτισμό. Το μεγάλο ενωτικό κόμμα DUP έχασε εξαιτίας των προβλημάτων που δημιούργησε στη Μ. Βρετανία το Brexit, με το πρωτόκολλο της Ιρλανδίας που κρατά τον Βορρά στην Εμπορική Ένωση, δημιουργώντας έτσι ενα σύνορο μεταξύ Β. Ιρλανδίας και Ην. Βασιλείου. Έτσι ένα κομμάτι ψηφοφόρων του DUP κινήθηκε προς πιο μικρά ακραία ενωτικά κόμματα, ενώ παράλληλα υπάρχουν πολλοί που είναι σαφώς εναντίον του Brexit και που πήγαν προς το τρίτο πια κόμμα (σ.σ. «Συμμαχία»), το οποίο δεν έχει αυτά τα σεχταριστικά στοιχεία αλλά είναι ένα κανονικό κόμμα υπέρ μιας κοινωνικής πολιτικής.