Οι νέες προκλήσεις της Αριστεράς

Είναι μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει κυρίως (για να μην πω, μόνο) στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας όλων όσα συμβαίνουν ακριβώς τα τελευταία χρόνια στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας (που ωστόσο είναι ενδεικτικά μιας πανευρωπαϊκής πραγματικότητας): τριπλή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, μια βίαιη συνθηκολόγηση, μια διακυβέρνηση που ακόμα κρίνεται και μια νίκη της Δεξιάς το 2019. Τι συνέβη πριν; Τι μετατόπισε το εκλογικό αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια; Τι συμβαίνει με την Ακροδεξιά; Για ποια Αριστερά μιλάμε και ποια οραματιζόμαστε;

Ευκλείδης Τσακαλώτος

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Τα ερωτήματα αυτά η Ευρωομάδα της Αριστεράς τα φέρνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και, συγκεκριμένα, στο ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: την Τετάρτη 22/6, θα γίνει μια μεγάλη εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκή Αριστερά σε κρίσιμα σταυροδρόμια: Οι νέες προκλήσεις των κομμάτων της Αριστεράς» και ομιλητές απ’ όλη την Ευρώπη: Λίλιθ Βέρστριτζ (γραμματέας Οργανωτικού των Podemos, Ισπανία), Ευκλείδης Τσακαλώτος (πρώην υπουργός Οικονομικών, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα), Μαρτίνα Αντερσον (πρώην ευρωβουλευτής Sinn Fein, Ιρλανδία), Κώστας Δουζίνας (καθηγητής στο Birkbeck University of London, πρ. βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα), Φαμπιάν Περιέ (δημοσιογράφος της Liberation, συγγραφέας, Γαλλία), Γκάμπι Ζίμερ (πρώην πρόεδρος της GUE/NGL – The Left, Γερμανία), Μανόν Ομπρί (ευρωβουλευτής της La France Insoumise, συμπρόεδρος της LEFT, Γαλλία), Τζέρεμι Κόρμπιν (πρώην επικεφαλής των Εργατικών, Μ. Βρετανία), Λουτσιάνα Καστελίνα (πρώην ευρωβουλευτής, Ιταλία), Μαρία Ευγενία Ροντρίγκεζ Παλόπ (ευρωβουλευτής, Ισπανία). Τη συζήτηση θα συντονίσουν οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς, Μαρίζα Ματίας, Μαρτίνα Μίχελς, Στέλιος Κούλογλου.

Τζέρεμι Κόρμπιν

Joe Giddens/PA via AP

Τι θα συζητήσουν

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν τα αποτελέσματα των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων, καθώς και οι επικείμενες μάχες, οι πολιτικές μετατοπίσεις που καταγράφονται σε πολλές χώρες και οι πρόσφατες εξελίξεις, οι οποίες έχουν δημιουργήσει νέες συνθήκες τόσο για τους πολίτες όσο και για την ίδια την Αριστερά: από τα παραδοσιακά κόμματα έως τους νέους σχηματισμούς στον χώρο της Αριστεράς, όλοι φτάνουν ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων, που ξεπερνούν παραδοσιακές επεξεργασίες και εργαλεία.

Ακόμη, ο τρόπος με τον οποίο τα αριστερά κόμματα της Ευρώπης ανταποκρίνονται σε μια σειρά από προκλήσεις, ο τρόπος που διαχειρίζονται τις κυβερνητικές ευθύνες, η στρατηγική των συμμαχιών, η αλληλεπίδραση με τα κοινωνικά κινήματα, αλλά και οι ευρωπαϊκοί και παγκόσμιοι συσχετισμοί φέρνουν στο προσκήνιο, από τη μια, την ανάγκη της Αριστεράς να προσαρμοστεί στις τρέχουσες συνθήκες και, από την άλλη, το πρόταγμα να τις αλλάξει (αλλά και αυτό, με διαφορετικό τρόπο πλέον).

«Η ιδέα της εκδήλωσης είναι να κάνουμε έναν απολογισμό της συμμετοχής της Αριστεράς σε διάφορες κυβερνήσεις: ποια είναι τα θετικά σημεία που πρέπει να κρατήσουμε και ποια πρέπει ν’ αλλάξουμε. Ταυτόχρονα, καθώς οι μελλοντικές προκλήσεις είναι σχεδόν παρούσες, αν θέλουμε να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι γι’ αυτές, η προηγούμενη αποτίμηση είναι αναγκαία» μας λέει ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου, καθώς η όλη εκδήλωση στήθηκε πάνω σε δική του πρόταση. «Εχουμε τη θετική εμπειρία των Podemos που συμμετέχουν στην κυβέρνηση στην Ισπανία και έχουν περάσει μια σειρά θετικών μέτρων για την προστασία των πιο αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων και υπέρ των γυναικών. Εχουμε την

εμπειρία του Σιν Φέιν, από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση στη Βόρεια Ιρλανδία, που οδήγησε άλλωστε και στην πρόσφατη εκλογική του επιτυχία. Εχουμε την έμμεση συμμετοχή του Bloco στη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας και, φυσικά, τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015 – 2019. Από την άλλη, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες: στη Γερμανία, το Die Linke παρουσιάζει σοβαρή εκλογική υποχώρηση, ενώ στη Μ. Βρετανία ηγέτης είναι ο συντηρητικός Τζόνσον.

»Πράγματι, ο Τζέρεμι Kόρμπιν, πρώην ηγέτης του εργατικού κόμματος εκεί, έχει πολλά να μας πει για ένα πρόγραμμα που κατάφερε να συσπειρώσει μεν μεγάλες μερίδες της νεολαίας και των αστικών κέντρων, αλλά όχι και να κερδίσει τις εκλογές. Η Λουτσιάνα Καστελίνα, ιστορικό στέλεχος της ιταλικής Αριστεράς, είναι η πλέον κατάλληλη να περιγράψει την πορεία ενός πανίσχυρου κινήματος, που όμως σήμερα δεν υπάρχει. Επίσης, θα μας μιλήσει η Μανόν Ομπρί, συμπρόεδρος της ομάδας της ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ανυπότακτη Γαλλία, της οποίας είναι στέλεχος, και στα υπόλοιπα κόμματα (Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές και Πράσινοι) που συμμετέχουν στο κοινό σχήμα της Αριστεράς. Και αυτό θα γίνει, λίγες μέρες μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία -όπου ο Ζαν-Λικ Μελανσόν διεκδικεί την πρωθυπουργία-, καθώς η εκδήλωση πραγματοποιείται ακριβώς τότε. Ενα νέο πολιτικό και κινηματικό σκηνικό διαμορφώνεται στην Ευρώπη κι εμείς δεν μπορούμε να μετέχουμε μόνο ως παρατηρητές».