Η Εγκυκλοπαίδεια της Ιδιωτείας

Ο Πάσχος Μανδραβέλης ανακάλυψε τον «κομμουνισμό των ηλιθίων». Γράφει στην Καθημερινή: «Δεν μας έφτανε ο κορωνοϊός, έχουμε και τον νεοκομμουνισμό να καλπάζει στον μόνο τόπο συνάθροισης ανθρώπων, στον κυβερνοχώρο. Όλα θα τα ακούσουμε αυτόν τον καιρό και το βασικό επιχείρημα είναι: ‘νεοφιλελεύθερος μέχρι να σκάσει ο κορωνοϊός και τρέχεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας’. Ένα αντίστοιχο επιχείρημα θα ήταν ‘Δημοκράτης μέχρι να σκάσει ο κορωνοϊός και να καταλάβεις πόσο επιβλαβές είναι το δικαίωμα της συνάθροισης’, ή (καλύτερα) «αντισταλινικός μέχρι να σκάσει ο κορωνοϊός και να κλείνεις τις εκκλησιές όπως ο πατερούλης». Είναι τα κλασικά επιχειρήματα του κομμουνισμού των ηλιθίων, που ανθεί στη χώρα μας.»

Ας σημειώσουμε ότι το πρώτο παράδειγμα δείχνει την υποκρισία των «έξυπνων» που είναι αντίθετοι στο δημόσια σύστημα υγείας. Τα άλλα δύο είναι ειρωνείες. Η υποκρισία είναι ο φόρος που πληρώνει η βλακεία στην αρετή. Τον πληρώνει αλλά δεν καταλαβαίνει τη βλακεία της. Η ειρωνεία είναι ο τόκος που παίρνει η αρετή από τη βλακεία. Η βλακεία δεν το καταλαβαίνει και συνεχίζει να πληρώνει. Κι αυτό γιατί κανένας δεν είναι αρκετά έξυπνος για να καταλάβει την βλακεία του.

Ο κ. Μανδραβέλης μου έδωσε την ιδέα να ξεκινήσουμε όλοι μαζί μια «Εγκυκλοπαίδεια της Βλακείας» για να διδαχτούμε και να διασκεδάσουμε αυτές τις δύσκολες ώρες. Ο Έρασμος με τον «Έπαινο στη Βλακεία [The praise of folly]», o  Robert Musil με το «Για τη βλακεία [On Stupidity]» και ο Matthijs van Boxsel με την «Εγκυκλοπαίδεια για τη βλακεία [Τhe Encyclopedia of Stupidity]» μας δείχνουν τον δρόμο.

Λήμμα 1. Ιδιώτης.

H ελληνική λέξη για το λατινογενές stupid και folly είναι ιδιώτης,  η βάση για τα γαλλο-αγγλικα idiote, idiocy και idiot. Ο ιδιώτης είναι ο ηλίθιος, ο βλάκας, ο χαζός. Είναι ή γίνεται έτσι επειδή ιδιωτεύει, ενδιαφέρεται και ασχολείται μόνο με τα δικά του και όχι με τα κοινά και τα δημόσια. Ο πολίτης υποστηρίζει υλικά και ηθικά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ο ηλίθιος θέλει και επιβάλει ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας και προτιμά την ιδιωτική ασφάλιση.

Η Εγκυκλοπαίδεια, λοιπόν, καταγράφει την ιδιωτεία, την ηλιθιότητα της ιδιωτείας και καταγράφει επίσης του στρατιώτες, υπηκόους και υπηρέτες της. Περιμένουμε λήμματα για να την πλουτίσουμε.

Λήμμα 2. Η γενεαλογία της βλακείας

Στο Ισπανικό Philosofia Secreta de la Gentilidad του Juan Perez de Moya, που δημοσιεύτηκε το 1585, το κεφάλαιο De la descendencia de los Modorros περιγράφει τη γενεαλογία της ιδιωτείας. Γράφει λοιπόν για την γενεαλογία των ιδιωτών:

Καταγωγή των ιδιωτών

Λέγεται ότι ο Χαμένος Χρόνος παντρεύτηκε την Άγνοια. Έκαναν έναν γιο που ονόμασαν Έτσι Νόμιζα. Ο γιος παντρεύτηκε τη Νεότητα και γέννησαν τη Δεν Το Ήξερα, τον Δεν το Σκέφτηκα, την Δεν το Είδα και τον Ποιος θα το Νόμιζε Αυτό

Ο Δεν το Σκέφτηκα παντρεύτηκε την Δεν Υπάρχει Βιασύνη. Τα παιδιά τους ήταν οι Δεν μου Πέρασε από το Μυαλό, Ξέρω τι Λέω, Δεν τους Αφήνω να με Κοροϊδέψουν, Μην Ανησυχείς και Άστο σε ‘Μένα.

Ο Ξέρω τι Λέω παντρεύτηκε τη Ματαιότητα και τα παιδία τους ήταν ο Σ’ αρέσει ή δεν Σ’ αρέσει, η Θα το Κάνω όπως Θέλω Εγώ, ο Απαιτώ Σεβασμό και ο Δεν θα σου Λείψει Τίποτε

Ο Απαιτώ Σεβασμό παντρεύτηκε τη Βλακεία. Σπατάλησαν την περιουσία τους και μετά πήραν ένα δάνειο για ένα χρόνο. Μετά θα τους προστάτευε ο θεός, όπως τους συμβούλευσε ο Δεν Θα σου Λείψει Τίποτε. Όταν τα λεφτά τελείωσαν, η Φτώχεια τους πήγε στο νοσοκομείο. Αλλά χωρίς λεφτά να πληρώσουν σε λίγο αποδήμησαν εις Κύριον. Άφησαν πολλά παιδιά και εγγόνια που γέμισαν τον κόσμο»

Matthijs van Boxsel, Η Εγκυκλοπαίδεια της βλακείας [Τhe Encyclopedia of Stupidity], 91-2.

Θα συνεχίσουμε και περιμένουμε τα δικά σας λήμματα.